top of page
Yazarın fotoğrafıGurkan Bozdag

PKOS - Polikistik over sendromu

Güncelleme tarihi: 12 Oca 2021

Polikistik over sendromu kadınlarda üreme çağında görülen en sık hormonal hastalıktır.



PKOS genellikle yumurtlama problemi nedeniyle gebe kalmaya engel bir durum oluşturmaktadır.

PKOS hastalığında yumurtalıkta çok sayıda küçük yumurta vardır. Bunlar çıkarılması gereken kistler değil küçük ve olgunlaşamayan yumurtalardan ibarettir. Ayrıca vücudun özellikle orta hattında (sakal / bıyık bölgesi, göğüs ortası, omuzlar, kolların / bacakların üst kısmı, göbek etrafı ve kuyruk sokumu) kıllanma artışı yada erkeklik hormonlarında artış mevcuttur. Bunun dışında yumurtlaması olmayan kadınlarda ise adet seyrekliği görülmektedir.

PKOS'da ayırıcı tanı çok önemlidir. Süt hormonu yükseliği, tiroid hastalıkları ve bazı böbrek üstü bez hastalıkları benzer durumlara yol açabilir. Bu ayırım için üreme tıbbı konusunda uzman bir kadın hastalıkları doktorundan yardım alınmalıdır.

PKOS ne tür sağlık riskleri getirir?


PKOS'un herseyden önce yaşam beklentisini kısaltan bir hastalık olmadığını bilmek gerekir. Ancak özellikle kilo kontrolünde başarılı olamayan ve obez olan PKOS hastalarında şeker hastalığı ve lipid bozukluğu ihtimali artmaktadır. Bu yüzden yaşam tarzı değişiklikleri kapsamında kilo takibi ve düzenli egzersiz hayati önem taşır. Bunun dışında depresyon ve sinirlilik hali, uyku bozuklukları, rahim içi bezlerde hastalıklar, kıllanma artışı ve gebe kalamama problemleri en sık görülen durumlardır.

PKOS hastalarında adet düzensizliği varlığında gebe kalma problemleri yaşansa da uygun tedavilerle normal adet gören kadınlara aynı oranlarda gebelik şansı sağlanabilir.

88 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page